Google Ads

Wat kost adverteren via Google Adwords

Adverteren via Google Adwords kan al vanaf €1,- per dag! Of Google Adwords is geschikt voor elk budget! En dan nog: je betaalt alleen als er op je advertentie geklikt wordt.

Al deze uitspraken kloppen, maar zijn helaas niet realistisch.

Net zoals alle andere marketingmiddelen, zul je in Google Adwords moeten investeren voordat je er iets uit haalt.

Wat is dan een realistisch budget?

Bij Google Adwords mag je zelf je dagbudget bepalen. Op die manier heb je zelf je maandelijkse budget zelf in de hand. Maar verwacht bij kleine budgetten geen grote uitkomsten. Stel je voor: je hebt een dagbudget van €10,- euro. Telkens wanneer iemand op je online advertentie klikt, betaal je €0,50. Dit betekent dat je elke dag 20 klikken (mensen uit je doelgroep) kunt kopen. Dit zijn zo’n 600 extra bezoekers per maand. Ga je hiermee je doelstellingen bereiken?

Wat een realistisch budget is hangt heel erg af van je doelstellingen. Wil je alleen naamsbekendheid creëren? Nee toch? Je wilt leads genereren, offerteaanvragen en bestellingen krijgen.  Vervolgens kun je op twee manieren je Adwords budget bepalen:

  1. Ik wil X-aantal leads of online verkopen genereren, dus dan heb ik €X,- aan budget nodig
  2. Ik heb €X,- per maand aan budget, dus dan houd ik rekening met X-aantal leads

Manier 2 komt het vaakst voor. Ondernemers bepalen hoeveel budget ze per maand hebben en op basis daarvan is de doelstelling zoveel mogelijk leads, bestellingen, offerteaanvragen etc. te realiseren. Het is belangrijk om de resultaten van de Google Adwords inzet continu te meten, bij te sturen en je kansen te bepalen. Dit betekent ook dat je je budget tussentijds moet durven aanpassen (omhoog óf omlaag).

Factoren die je benodigde ads budget beïnvloeden

Bij het bepalen van je budget moet je rekening houden met de volgende factoren:

Het zoekvolume

Elk zoekwoord heeft een bepaald maandelijks zoekvolume (afhankelijk van het gebied, bijvoorbeeld Europa, Nederland, Limburg of Maastricht). Naar het woord “AdWords specialist” wordt maandelijks 260 keer gezocht in Nederland. Het woord “AdWords expert” wordt maar 40 keer per maand gebruikt, maar kan toch relevant zijn. Als 10% van deze mensen op jouw advertentie klikt, dan heb je dus 30 extra bezoekers per maand.

Hoe vaker er naar een zoekwoord gezocht wordt, hoe meer budget je nodig hebt. 

Hoe concreter een zoekwoord is, hoe lager het zoekvolume zal zijn. Maar des te relevanter de zoekterm is voor de zoeker. Iemand die zoekt op bijvoorbeeld 'sneakers' is minder relevant (minder concreet) dan iemand die zoekt op 'witte sneakers bjorg borg online kopen'. Op basis van zoekvolume zou je de tweede term wellicht niet selecteren voor je campagne, maar de conversie zal er vele mate hoger op zijn.

Het aantal zoekwoorden

Meestal wil je op meer dan één trefwoord gevonden worden. Niet alleen gebruiken mensen synoniemen (zoals specialist of expert), je biedt ongetwijfeld ook meer dan één product of dienst aan. Adverteren op meerdere zoekwoorden, betekent ook een groter zoekvolume.

Hoe meer zoekwoorden je gebruikt, hoe groter het volume, hoe meer budget je nodig hebt.

Het gebied waar je in adverteert

Wil je lokaal, regionaal, nationaal of zelfs internationaal gevonden worden? Als je maar een klein budget hebt, dan is het verstandig om een kleiner verzorgingsgebied te targeten.

Hoe groter het dekkingsgebied is, hoe meer budget je nodig hebt. Je moet je ook afvragen hoe relevant je dekkingsgebied is. Een webshop in bijvoorbeeld schoenen kan in heel Nederland (of daarbuiten verkopen). Terwijl een ZZP'er in schilderwerken waarschijnlijk werkt in een straal rondom zijn vestigingsplaats.

De kosten per klik (CPC)

Nog een belangrijke factor bij het bepalen van je budget zijn de gemiddelde kosten per klik. Sommige zoekwoorden zijn heel goedkoop en sommige zijn heel duur. Je kunt bijvoorbeeld vaak goedkoop op je eigen bedrijfsnaam adverteren. De CPC wordt bepaald door de volgende factoren:

  • Mate van concurrentie (hoe meer concurrenten bieden op een zoekwoord, hoe hoger de CPC)
  • Advertentiepositie (hoe hoger je positie in Google, hoe hoger de CPC)
  • Kwaliteitscore van het zoekwoord (hoe beter de kwaliteit van je campagne, hoe lager de CPC – en vice versa)
  • Kortom, hoe hoger de CPC, hoe meer budget je nodig hebt (of hoe minder kliks je krijgt voor je budget)

Adwords uitbesteden?

Wat kost meer geld? Je Adwords campagne uitbesteden aan een specialist of het zelf doen? Heb je ervaring met Adwords dan kun je het best zelf proberen. Realiseer je dat adverteren via Google Adwords een vak apart is en dat je campagne veel onderhoud kunnen vergen. Het is geen kwestie van 1x instellen en jaren laten lopen.

Kleine MKB bedrijven besteden adverteren via Adwords meestal uit. Natuurlijk kost uitbesteden geld. Je betaalt bijvoorbeeld voor een goede campagne-setup en vervolgens voor het onderhoud van de campagne. Door de campagne te onderhouden wordt hij steeds beter en daarmee zorg je er dus voor dat je minder geld verspilt. Als je een specialist inschakelt, dan weet je zeker dat je campagne optimaal is ingericht. Bovendien hoef je er zelf niet meer naar om te kijken en kun jij je focussen op de dingen waar jij goed in bent!

Zonder enige kennis van Google Adwords is de kans groot dat je de campagne verkeerd inricht en dan wordt Google een heel duur grapje dat niets oplevert. Of je marketing team moet zo groot zijn dat een Adwords specialist hier onderdeel vanuit maakt natuurlijk.


In Limburg zijn er diverse bureaus en specialisten die je kunnen helpen met Google Ads. Kijk hier voor een overzicht.