Magento 2 vs Shopware 6

Magento2 vs Shopware6

Magento2 vs Shopware6

 

Iedereen die een webshop gaat beginnen of vernieuwen staat voor de moeilijke keuze om de juiste webshop software uit te kiezen. Een keuze voor webwinkel software maak je meestal ook voor een aantal jaar. Het is belangrijk om software te kiezen die aansluit bij jouw wensen, eisen en situatie.


Waar moet je op letten?

Bij het maken van je keuze voor webshop software zijn er een aantal elementen die onderdeel uitmaken van je keuze. Denk hierbij aan gebruiksgemak, zoekmachine vriendelijk, schaalbaarheid, gebruik op mobiele apparaten en prijs.

Er zijn veel verschillende pakketten op de markt zoals Magento, Shopware, Shopify en Woocommerce.

In dit artikel bekijken we Magento2 en Shopware.

Populariteit en marktaandeel

Magento
Magento is ontwikkeld in 2008 en is nog steeds een van de toonaangevende e-commerceplatforms ter wereld. Het heeft 12% van het wereldwijde marktaandeel van e-commerce en beheert meer dan 250.000 online winkels. Magento mag met betrekking tot e-commerce CMS de industriestandaard worden genoemd. Het aantal functies en configuraties van Magento 2 lijkt bijna eindeloos.

Shopware
Shopware werd in 2000 in Duitsland opgericht en is een grote speler op de Duitse markt. Shopware breid momenteel razendsnel uit in Europa en ook in Nederland weten steeds meer eCommerce bedrijven Shopware te vinden.

Gebruiksvriendelijkheid

Magento
Waar het platform van Magento in het verleden nog ingewikkeld in gebruik kon zijn, is daar inmiddels verandering in gekomen. De interface is overzichtelijk door een splitsing in het menu voor shopbeheer en systeembeheer. Daarmee zijn zaken als bijvoorbeeld Marketing, Producten, configuratie en belastingregels logischer ingedeeld. Het is voor de webshop beheerder vrij gemakkelijk om producten toe te voegen en snel te integreren. Vele modules helpen ook mee om uitgebreide integraties gemakkelijk te configureren. De verschillende front-end weergaves kunnen in de back-end geconfigureerd en beheerd worden. Zo is het mogelijk om verschillende thema’s, valuta en talen door elkaar te gebruiken binnen dezelfde installatie.

Shopware
Shopware staat erom bekend uitermate gebruiksvriendelijk te zijn dankzij een interface die overzichtelijk en intuïtief werkt. In versie 6 neemt de ontwikkelaar dit naar een hoger niveau met een ongecompliceerde omgeving, heldere navigatie en een consistent design voor een uitmuntende gebruikservaring. Shopware blijft hiermee het toegankelijke platform dat ook geschikt is voor minder technisch onderlegde gebruikers.

SEO

Als een webwinkel moeilijk te vinden is in de zoekmachines, dan maakt het niet uit hoe mooi of functioneel deze is. SEO is een van de meest populaire manieren om verkeer naar uw site te leiden.

Magento biedt out-of-the-box veel SEO-instellingen. Ze omvatten metadata van producten en pagina’s, beeldoptimalisatie, canonieke tags voor producten en categorieën, bewerken van robot.txt-bestanden, enz. Magento SEO-vriendelijke URL’s garanderen een toename van SERP. Met de release van Magento 2.x en nieuwe SEO-geoptimaliseerde functies, is het nu nog gemakkelijker om geliefd te zijn bij Google en de kans op een succesvolle aankoop te vergroten.

Waar je bij Magento wat moeite moet doen om alle geavanceerde SEO-tools te gebruiken, wordt SEO-optimalisatie in Shopware automatisch geconfigureerd. Vanaf het begin heeft het één doel: verkopen. De geïntegreerde SEO-vriendelijkheid biedt een solide basis voor een succesvolle Google-ranking. Shopware richt zich ook op online marketing en biedt veel krachtige functies voor verkoopbevordering.

Extra functionaliteiten

Beide platformen laten gebruikers toe om modules of extensies te ontwikkelen voor hun platform. Deze extensies worden gratis aangeboden of verkocht in de Magento en Shopware shops. Hierdoor is de functionaliteit van beide platformen zeer uitgebreid. Daarnaast biedt Shopware zelf ook extensies aan. Magento doet dit alleen in hun Enterprise Edition.

De prijs

Magento
Magento heeft slechts twee versies. Een gratis Open Source editie en een betaalde Commerce-editie. De kosten voor de Commerce licentie zijn naast een basis fee ook nog  omzet-gerelateerd. De Commerce-editie bevat veel functionaliteiten. Functionaliteiten die binnen de Commerce-editie horen zijn klantsegmentatie, loyaliteitsprogramma, retourmanagement en een uitgebreide B2B module.

Shopware
Shopware heeft een gratis open-source platform en drie licentieversies. Een licentie koop je voor een jaar en kan per jaar verlengd worden. De prijs voor een Professional licentie is € 2.495, en de kosten van de Enterprise editie zijn op aanvraag. Shopware biedt hierdoor bedrijven de mogelijkheid om zelf te bepalen op welk niveau het de webshop wil professionaliseren.

Voor veel MKB bedrijven voldoen de gratis open source versies al ruim voldoende. Naast de vele extensies en plugins is het natuurlijk ook mogelijk om maatwerk toe te voegen aan je webshop installatie.

De prijs van het ontwikkelen van een webshop wordt bepaald door het ontwerp, de complexiteit en de verschillende functionaliteiten.


Dit artikel is geschreven door Websignaal